PROJECTS作品

文化部博艺画廊
BOYI GALLERY OF CULTURE DEPARTMENT

项目名称:文化部博艺画廊
Project Name: BOYI gallery of culture department
建筑设计:陶磊建筑工作室
Architect Design:Tao Lei Architect Studio
建筑面积:600平方米
Area : 600㎡
设计内容:建筑局部改建+室内设计
Contents: renovation and interior design
项目地址:北京东皇城根北街
Location: North Street of East Imperial City of Beijing
设计完成时间:2006年3月
Design Time: 2006.03
建造完成时间:2006年8月
Complete Time: 2006.08

这是一个为中国文化部博艺画廊改建的项目,基地位于北京市东皇城根北街。这里原本是文化部60年代建造的六层筒子楼的底层,它是一个内部功能和空间都十分单一的砖混结构老建筑,外部也缺少应有的建筑活力。门前是一个北京市为了改善老城区城市环境而新建的皇城根遗址公园。而作为画廊,这样的建筑条件根本不能满足艺术活动的需求,因此必须找到一条合适的途径来解决原本建筑内部的局限性,和外部临街空间的互动关系,为这一标本似的老旧建筑注入新的活力。

原建筑的平面被承重墙分割成相互独立的单间,相互之间缺少艺术展览最基本流动性,这些承重墙几乎是不可能改造的,这对于画廊艺术展览来说是很不利的条件,建筑的内部空间与外部是被传统的方形窗户分割开的,完全不具备艺术展览的空间氛围。针对这一些问题,我们试图在建筑外墙与人行道之间仅有的1.5M的空间里寻求问题的解决办法,通过这仅有的1.5M的设计机会来解决画廊遇到的一系列问题,同时让画廊与门前的道路和皇城根遗址公园产生良好的对应关系。

沿着建筑外立面1.5M的距离建起了一道用冲孔金属板做的50M薄薄的虚墙,用这道薄薄的外墙和原建筑之间建立起一条完整的空间。在这个空间里集合了画廊入口,玻璃咖啡厅,玻璃展厅外廊和竹院,他们之间相互关联,与金属薄墙形成了一个有机的整体。街道和原建筑之间形成一道中介空间 ,并将路人的视线引入室内,同样展厅外廊和咖啡厅也有了很好的视野,和对面的皇城根遗址公园相互对应。这道50M的金属薄墙被设计成半透明的材质,利用金属锈蚀而产生的土红色和原建筑外墙淡红色涂料相呼应,形成了厚重的色彩微差,迎合了这一老城区的城市氛围。利用冲孔而产生的半透明效果和原本锈蚀的金属质感形成了新的材料感,结合外廊和咖啡厅的玻璃盒子让建筑内部与外部形空间成了微妙的界定。这条50M的加建最终形成了新的建筑体,使得画廊空间有了应有的艺术性格,也让原有建筑增添了新的生机和意义。


Located on the north street of the east imperial city of Beijing, BOYI gallery is a renovation project for culture department of China.

This urban part used to be a dormitory area belonging to the department and is consisted of old apartments called "cylinder" .Just within one of these buildings our gallery has been plugged into on the ground. This kind of brick-concrete structure is simple inside functionally and spatially and lack of supposed energy outside. The site is facing the imperial remains park constructed for the sake of old district environment renovation. These conditions can never fulfill the need of an art gallery full of activities, so new approaches must been found to break the restrictions of existing inner space and interactions should be created between street space and it. That is the key to the reincarnation of the "specimen" building. The existing plan is severally rooms separated by structure walls which are almost impossible to alter and it is the traditionally small square windows that wrap around the building, these really are disadvantages for a fluent gallery space. Now we have to try to solve all these problems just within the mere 1.5m space between elevations and the pedestrian way to establish subtle dialogue between imperial remains park and it.

We unify the architecture elevation with 50mm pre-punched metal panels at a distance of 1.5m from it that forms the a gray space of totality accommodating functions like gallery entrance, glass coffee box ,exhibition corridor and the bamboo courtyard. Ensuring the park view of the costumers inside the coffee box and gallery corridor, the transitional space generated between the building and the street acts like a visual magnet for the pedestrian at the same time. The skin uses translucent material whose color is the mud rotted-metal red which is according to the light red paint of the old buildings that form a subtle chromatic variation in harmony with the old district environment. Delicate definition of space is set up between the pre punched and rotted metal wall and the functional space inside. It is just the 1.5m addition that creates a new architecture entity, makes the gallery space full of art features and bring life to the surroundings.