PROJECTS作品

互生三院
Bi-exist tri-yard [Private House +Studio]

项目地址:北京市
Project location: Beijing
用地面积:5000平方米
Land area: 5000 square meters
建筑面积:3000 平方米
Structure Area: 3000 square meters
设计内容:建筑+室内+景观
Design content: building+interior+landscape
项目性质:住宅+工作室+私人美术馆
Functions: residence + studio + private art gallery


这是一座为艺术家设计的私人住宅和工作室的建筑.基地位于北京宋庄艺术区的一个人工湖畔.坐北朝南,与宋庄美术馆隔湖相望.这个修建六环时留下的湖面并不大,水质很好,但是水面很低,7米高的岸壁看起来很陡峭,这栋建筑将坐落其上.该地区是个即将成为北京新的艺术中心的城乡结合部.这样特殊的地形,特殊的湖面,特殊的艺术区都将决定这座建筑的特殊性.

互生和三院其实是概念的两个不同层面,互生强调的是建筑空间的方式和策略,更追求建筑的自由性和有机关系.三院则是建筑要追求的结果,更强调人与自然的互生关系.
建筑基座的一半被下沉了3米,形成了两个不同的基座标高,目的是为了拉近建筑与水面的关系.丰富内外空间的递近层次,使得生活空间更加私密,更具空间感.
从建筑功能划分,建筑被分为工作室和住宅两个部分,在建筑形体上体现为上下两部分,形体与功能相互交织.更有机的满足人的行为需求.整个建筑形体空间依附下沉的地形跌落盘曲在一起,上下两层相互交叉形成内外互生的空间组合,模糊了楼层之间的关系,而这种组合自然的将整个基地划分为三个不同性格的院落,使空间完成从开放到半开放再到私密的整个过程.有机空间的流动性和延续性是整个建筑的灵魂,蜿蜒盘曲的建筑形态更自由的表达了事物的本质,它们互相生长在一起,被嵌入下沉的基座之中,也是生长于整个大地.互生的形态拥抱着一个层次丰富的自然景观,通过外部与内部世界的融合,各部分逐渐变成了朝湖的方向,使得这里最有意义的自然景观融入了建筑.这是一个有组织的构思表现形式,在有序的连续空间中每个体快的组合表明了既和谐又紧张的状态.它们的互生关系更好的和原生大地融合在一起.
在这里三院演译着人的三种状态,开放的院落预示着人与社会的交流,半开放的院落便于主人于他人的沟通,私密的院落利于主人的静思.三院给予的三种状态相互补益,不管是儒家的入世哲学还是道家的出世之道,在这里都有了空间的呈现方式,它们有着互生的关系.
“互生三院”在强调了交流使人与自然,人与社会,人与人详和共生的同时,又强调了自我的自视与自审,它们同等重要.
As a private house as well as a studio, this building is designed for the artist. It is located nearby an artificial lake in Beijing Songzhuang Art District, which facing south. Songzhuang Art Gallery is on the other side of the lake. There is a lake which being left after the construction of Liu Huan Road. The lake is not very large, but contains fine water. Its water lever is really low, that makes the 7-meter high quay looks rather steep. This building will be located on this spot. As an art center, this district is going to be the new combining area between city and countryside. The peculiar topography, the peculiar lake and the peculiar art district will together make a really peculiar building.
Actually, “Bi-exist” and “Tri-yard” indicate two lays of meaning of the building’s name. “Bi-exist” emphasizes the fashion and strategy of the architectural dimension, aspiring after freedom and systematic relationship of the building. “Tri-yard”, however, puts emphasis on the result of one architecture, stressing the mutually dependent relationship between the human and the nature.

One half of the building’s base submerges three meters more than the other half which from two different base levels. The aim is to let the building and the water become more close ,make the layers between inside and outside become more various and let the living space becomes more private with a stronger sense of dimension.

Concerning the architectural function, the building is divided into studio and dwelling house. As for the architectural form, it is separated into two parts, the upper and the lower one. Forms and functions are closely related to each other, aiming at satisfying demands of the owner more systematically. As a whole, the building adheres to the submerging topography, with the upper and lower floor interlaced with each other. Hence an inside-and-outside mutually dependent space is created, which blurs the relationship between different floors. In turn, such arrangement naturally divides the whole base into three courtyards with different characteristics respectively. In addition, its space undergoes three processes, namely, open, half-open and closed. Fluidity and continuity of the organic space are the soul of the building. Such winding form of the building expresses more freely the nature of things. Every parts of the building are united with one another. Since the building depends on the submerged base, it can be said to grow inside the earth. The mutually dependent form embraces natural scenery with various layers. In this way, the outside, together with the inside of the building, gradually focuses on the direction of the lake, which, as the most meaningful natural sight, integrates itself into the building. This is an organic conception, the combination between each part of the orderly space demonstrating a state both harmonious and tensional. Their mutually independent relationship makes it easier for the building to integrate with the original earth.

Here the three courtyards indicate three states of human: the open courtyard foretells communication between man and society; the half-open one makes it convenient for the owner to communicate with others; and the closed and private one gives space for the owner to meditate. Three states complement one another.. In this space,every kind of philosophy maintains a chance to represent itself, Mutually dependent, No matter the in-world one of Confucius, or the out-of-world one of Taoism.

“Bi-exist tri-yard” emphasize on communication. In this way, not only provides an opportunity for the human to be harmonious with the nature, the society and the others, but also puts emphasis on self-consideration and self-examination. They are of the same importance.