PROJECTS作品

大川•白金城展览中心
Dachuan Bai Jincheng exhibition center

项目地址:贵阳
Project location: Guiyang, Guizhou Province
建筑面积: 4550平方米
Construction Area:4,550 square meters
设计内容:建筑设计
Design Content: building
项目性质:展示中心
Functions: exhibition

大川•白金城项目是政府规划贵阳城市北进的重要门户新区。

设计理念:
建筑平面外形取竹子轮廓为平面外形,精劲有力的弧形线条,更具有东方文化韵味,与建筑两翼的自然环境形成半围合之势,从而将自然景观引入室内。光线通透的玻璃外墙穿插其间,形成光景变换的丰富要素。
为了建筑空间系统分区的有效性,设计了两条交叉的非对称轴,非对称性可以更好地适应不同功能对面积的不同需求,并使得方形庄重的建筑体不失动感。
建筑的前部为一层空间,后部为两层空间。通过楼板的折叠使得屋面和二层室内露面形成有机的连接。屋面成为更有场所感的休闲观景的活动平台,构成一个引人入胜的建筑境界。
峡谷:方块体的建筑中间,雕塑出一条通常的“峡谷”空间,将方形建筑体空间打开,自然光充分融入空间,形成建筑内景,光影变换其中,与外部两翼的景观形成呼应。一条蜿蜒曲折的坡道,使得人们可游走在建筑形体中,和南方的古典园林有异曲同工之意。同时建筑的主要入口随着这条开放的“峡谷’空间,通过内部的竹井,被富有情趣地送入建筑体的内部,并不失入口的仪式感。为了丰富建筑体的”峡谷“空间以及建筑的屋顶空间有效控制,以坡道的方式横向及竖向相互交错,并连贯地构筑,形成在三维空间中穿梭的空间形体,使人可以游走于立体的建筑空间形体中,犹如人行走在自然界的山水空间。
表皮:建筑的外表皮由特别设计的GRC混凝土预制花格+实木条格栅+玻璃幕墙组成,通透而不失韵味,它们的组合将窗棂传统和自然带入这个具有人文气质的建筑,并形成新的建筑光影和质感。


Architectural graphic shape from bamboo silhouettes to plane shape, , exquisite Emotion strong curved lines, further with an oriental flavor, the construction of two natural environment form a half circle feeling , which will be the introduction of indoor natural landscape .The light transparent glass walls interspersed the meantime, the rich elements formed was transform
For the effectiveness of the system partition of architectural space,the design of two non-intersecting axes of symmetry。Asymmetry can better adapt to the different needs of function space, and makes a square stately building body yet dynamic.


Canyon: box body building center, a sculpture out of the usual "canyon" space, square building body open space, natural light and fully integrated into the space, the formation of architectural interior, lighting transform them, and the external wings of the landscape echoing. A winding ramp, allowing people to walk in the architectural form, the classical gardens and the South has the same meaning. At the same time as the main entrance to the building and opening of this "canyon 'space, through internal Takei is gusto into the building body inside the entrance is not lost sense of ritual in order to enrich building body of the" canyon "Space and effective control of the building roof space to ramp way horizontal and vertical intertwined and coherently constructed, formed in three-dimensional space, the space shuttle body, people can walk in the form of three-dimensional architectural space, like a man walking in nature landscape space.

Gorge: the middle box body building, sculpture, a common "Canyon" space, square building open space, natural light is fully integrated into the space, architectural interiors, including light transform, and external flanks of the landscape form echo. A winding ramp, so that people can walk in the architectural form, and the South classical gardens have different approaches but equally satisfactory results. At the same time, the main entrance of the building with the opening of the "Canyon 'space, through the interior of the bamboo well, is interesting to building body, not losing the entrance ceremony. In order to enrich the body "Canyon" effective control of space as well as the roof of the building space, with a ramp way lateral and vertical interlaced, and coherent structure, form the space shuttle in the three-dimensional space, make the person can walk in three-dimensional space form, like walking in nature landscape space.